31 Ekim 2010 Pazar

Muhabbet Kuşları İçin Ballı Kraker Yapımı

Öncelikle şunu söyleyim neden hazır yapılmışı paketlenmişi varken neden yapayım derseniz satılan malların çoğunda bal yerine yapıştırmak için sığır derisi,jeletin vb. maddeler kullanıyor sonuçta herşeyin doğalı makbuldür  :)

Malzemeler:
kuş yemi(bir çay bardağının 4'de 3'ü karışık yada sade tercih size kalmış)
1 yumurta
80 gr un(pirinç unu olursa daha iyi olur)( dolu dolu iki çorba kaşığı)
1,5-2 çorba kaşığı bal
















Araç gereçler:
Fırın
Mikser(yok ise karıştırma işlemini yapabileceğiniz kaşık)
Kase(kolay karıştırabilmek için biraz büyük)
Fırın tepsisi
Yağlı kağıt veya alüminyım folyo(tepsinin üzerine kaplamak için)



















Yapılışı:
Yumurta,un ve Bal'ı kaseye koyup karıştırtıktan ,kıvamın sulu akıcı ve yapışkan olmasını engellemeksizin kuş yemini yavaş yavaş ekleyin.Tekrarlıyorum,hamur  sert olmamalı,onun için kuş yemini çok eklemeyin.Hamuru tekrar hafif karıştırdıktan sonra,bir çorba kaşığı ile hamurdan bir parça alınve tepsiye atın ve kaşıkla üzerine bastırarak düzleştirin.10-20 dk 180derce fırında pişirebilirsiniz.

















Şekilendirmeler:

















NOT: HAFTADA 1 KEZ VERİLEBİLİR

Muhabbet Kuşları Nelerden Korkarlar?

  • Yalnızlık

  • Ona sessizce yaklaşılması

  • Çevresindeki her türlü değişiklik

  • Kafesin dışında ona tanıtılmadan verilen yeni bir oyuncak

  • Alışmadığı sesler

  • Buzdolabı ya da çamaşır makinesi üzerinde sallanan bir kafes

  • Evdeki kediler.

  • Elle tutulmak




  • Muhabbet Kuşları Nelerden Mutlu Olurlar?

  • Kendi cinsinden bir kuş

  • Her zaman aynı saatte ilgi görmek

  • Tatlı yiyecekler

  • Mısır tanesi

  • Gagalayabileceği taze ağaç dalları

  • Geniş hareket alanı

  • Onunla alçak sesle konuşulması

  • Sahibi ile birlikte olmak

  • Sahibinin renkli elbiseleri





  • Muhabbet Kuşunuzun Güvenini Nasıl Kazanırsınız?

    Kuşunuzun güvenini kazanıp kazanamayacağınız evcil olup olmayacağı suskun veya ürkek olacağı, ilk günden belli olur. Mümkünse eve geldiği ilk günden itibaren ona fazla yaklaşmadan sürekli yanında bulunmanız gerekir. Onunla çok konuşmalısınız.
    Büyük ihtimalle kuş size karanlık bir kutuda verilmiştir. Delik açılmış bir karton kutu içinde kışın soğuktan yazın sıcaktan korunarak, mümkün olduğunca çabuk eve getirilmeli.
    Kutudan direk kafesin içine girişini sağlayacak şekilde çıkarın. Kuş karanlıktan aydınlığa geçeceği için hemen kafese girer. O andan itibaren kuşu yalnız bırakın ve çevresini incelemesini izleyin. Ev ortamına alışmak için etrafı dikkatle inceleyecektir. Eğer bir şey yemez içmezse endişelenmeyin. Kendini rahat hissedince ve arkadaşlarından ayrılma şokunu üzerinden atınca normale dönecektir.
    Eğer kuş odayı sigara içenlerle paylaşıyorsa yatmadan önce havalandırın. Lambayı söndürmeden önce rahat olarak tünekte olmasına dikkat edin. Odadaki tüm ışıkları kapatın ama az ışık veren bir lamba bulundurun. Çünkü alışık olmadığı sesler onu rahatsız edebilir ve yem yemesini su içmesini karanlıkta sağlayamayabilir. İlk günün sabahı kuşun kafesinden tutarak onunla sessizce konuşun ve taze yemler verin. Sonra onu yalnız bırakın ki korku ve heyecanını üzerinden atsın.
    Daha sonra yavas yavas elimizi kafesin icinde tutarak bizim yakinligimiza alismasi saglanmalidir. Çevresine alışması ele gelmesiyle daha kolaylaşacaktır. Evcil olması çok önemlidir. Evcil demek ele ya da parmağa korkusuzca gelip konması demektir.



    Muhabbet Kuşları İle Hangi Tür Oyunlar Oynamalıyız?

    Muhabbet kuşu, masanın üzerine konunca, bir kağıt parçasını buruşturup, yavaşca önüne atın. Ve oradan uzaklaşın. Göreceksiniz, bir süre kağıt yumağının çevresinde dolaşacak. Sonra gidip gagalayacak. Kağıt yumağını diftmeye çalışacak. Kağıdın yüksek bir yerden düşmesini merakla izleyecek. Düşen kağıdı, alıp aynı yere koyduğunu ve tekrar düşmesini zevkle seyredecek.
    Ucuna tel takılmış ve telin ucu kuşa batmayacak şekilde kıvrılmış, küçük bir plastik topu masanın üzerine koyun. Hemen yanına gelip, topu yuvarlayacak, gagasıyla telinden tutup, onu havaya doğru atacaktır.
    Onunla resim yapın. Boya kalemleriyle kağıdın üzerine şekiller çizin. Bu görüntü onu büyüleyecek. Renkli kalemleri gagasıyla tutmaya çalışacak. Kim bilir, belki bir iki çizgi de o atar.
    Muhabbet kuşunuzla yem arama oyunu da oynayabilirsiniz. Sevdiği yemi, küçük bir karton kutunun içine koyun. Kutunun üzerine, yemi bulduğunda bir parça kopartabileceği büyüklükte delikler açın. Bu uğraş, hem onu hem de sizi çok eğlendirecek.
    Kuşunuza dans etmeyi öğretin. Radyo ya da teybinizde müzik çalarken dans edin. Sizi dikkatle izleyecek. Kısa bir süre sonra o da sağa sola sallanmaya başlayacaktır.
    Birlikte gazete okumaya ne dersiniz. Gazetenin sayfalarını sallayın ki, onun dikkatini çeksin. Bir süre sonra gazetenin bir parçasını yırtıp yere atın. Kağıt parçasıyla dakikalarca oynayacaktır.
    Bir kabın içine, pişirilmemiş şehriyeler koyun. Muhabbet kuşu, şehriyelerin içinde derin bir araştırmaya girecek, kabın içinde bir o yana bir bu yana savuracaktır. Çok gürültü yapacak, hatta şehriyeleri taşımaya kalkacak.




    Muhabbet Kuşlarının Yaşam Süresi

    Bir kişi için, beslemek istediği evcil kuş türünü satın almadan önce,maksimum yaşam süresinin ne kadar olduğunu bilmek önemlidir. Bu bir muhabbet kuşu ise, ideal koşullarda 10-12 yaşına kadar yaşaması umulabilir. Ama normal olarak, muhabbet kuşları uzun yaşamazlar. Kuşların çoğu, gerçekçi bir yaklaşımla beş ile on yıl arası yaşam sürerler. Olgun bir muhabbet kuşunun dış görünümünden yaşını belirlemek mümkün değildir. Beş yaşında bir muhabbet kuşu ile 15 yaşındaki bir kuş tam olarak birbirlerine benzerler.
    İstatistikler, Almanya'da , muhabbet kuşlarının yarısının, yanlış beslenme ve kötü bakım koşulları nedeniyle beş yaşına gelmeden öldüklerini söyler. Aşırı kilo ve hareketsizlik, kuşun iç organlarının büyümesine neden olarak iç organların iflasına yol açar. En kötü ihtimalle, herhangi bir uyarıda bulunmadan çalışmayı durdururlar. Fazla kilolu muhabbet kuşlarının çoğu, deri ve kasların arasında büyüyen yağ tümörlerinin özel bir türü olan lipoma'ya yakalanır.
    Ama ideal bir bakıma sahip muhabbet kuşlarının da çok genç yaşta ölmeleri mümkündür. Tümörlerin birçoğunun büyümesi durdurulamamaktadır. Bilim adamları, muhabbet kuşlarında tümörlerin neden bu kadar çok geliştiğini ve tümöre yatkın olmalarını şimdiye kadar belirleyememişlerdir. Yazarın kuşlarında, şimdiye kadar 2 tip tümör olayına rastlanmıştır. Kuşların biri, karın boşluğunda kötü huylu bir tümöre yakalandı, bu yüzden, veteriner hekim tarafından uyutulmak zorunda kalındı. Bir diğer kuş, yaklaşık 14 yaşındayken böbrek tümörü nedeniyle, bir böbreği alındı. Veterinerlik, onun, sonraki birkaç hafta içinde öleceğini söyledi, ama uyutmak için beklemeyi önerdi, çünkü onlara göre, acı çekmeksizin doğal ölümünün birkaç gün öncesine kadar yaşayabilecekti. Acı çekmeye başladığında uyutulması, onun işkence çekmemesi için doğru zaman olacaktı. Birlikte, yaşaması için şans verilmesi çok doğru bir karardı, çünkü ömür olarak biçilen bu birkaç hafta onun için 1,5 yıl sürdü. Bu kuş, tümörü, olağandışı ölçüde küçülttü, bundan dolayı da gerçekten şanslıydı! Ölümüne neden olan bu tümör acıya yol açmamıştı. Aslında, o, bu nedenle değil, sevgili arkadaşını kaybetmenin acısı ile ölmüştü.

    Şimdiye kadar bilinen en yaşlı kuş, 21 04 2002'de ölen Kiki'dir. O, 17'den biraz daha fazla yaşındaydı. Ama, yaşla ilgili olarak olumsuz bulgular da vardır. Doğal yaşamda, yenilen zehirli besinler nedeniyle birkaç ay içinde ölümlerle de karşılaşılmaktadır.


    Muhabbet Kuşu Yem Çeşitleri


    Ak Darı : % 10 protein,% 72 karbonhidrat , 2,5 % Yağ, 2,5 % Seliloz
    Muhabbet kuşlarının ençok tükettikleri yemlerden birdir ve temel besin kaynakları arasındadır.











     
    Dal Darı : % 15 protein,% 67 karbonhidrat , 3,5 % Yağ, 1,5 % Seliloz
    Tohum taneleri diğer darı türlerine göre nisbeten daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için birebirdir.Genede yetişkinlerinde tüketmesinde yarar vardır.











    Sarı Darı : % 10 protein,% 74 karbonhidrat , 2 % Yağ, 2 % Seliloz
    Akdarıdan sonra en çok tüketilen darı türüdür ama diğer darı türlerine göre içeriğindeki maddeler kuşların vücutları tafafından daha az özümlenir.










     
    Kızıl Darı : Çok küçük tanelidir ve ticareti zordu. Doğal olarak bahçelerde ve çimenlik alanlarda yetişir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.











    Siyah Darı : % 10 protein,% 70 karbonhidrat , % 4 Selüloz ,% 2 yağ
    Ak darı ile aynı özellikler taşır ancak kabuk yapısı birazdaha sert olduğundan kuşlar tarfından ikinci plan da yenilir. Fiyatınında biraz farklı oluşu nedeni ile az miktarlarda kullanılır.




     
    Tiftik Darı : Çok keskin küçük tanecikler olduğundan ticari zordur. Doğal olarak bahçelerde ve çinenliklerde yetişir.Farklı renklerde olabilir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.









     
    Japanese/Japon Darısı : 12% protein,% 13Selüloz ,% 63 karbonhidrat,% 5 yağ
    Üç açılı küçük tanelider. Japanese darı özellikle Doğu Asya’da ABD’de gıda ve yem bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Muhabbet kuşları tarafından kolay kabul edilen ve besleyicibir yemdir. Başta Avrupalı muhabbet kuşu yetiştiricileri olmak üzere dnta üzerinde tüm üreticiler tarafından yem karışımlarında %10-%15 arasında kullanılmaktadır.






    Aspur : % 10 protein,% 70 karbonhidrat, 2% Yağ, Selüloz % 4
    Genellikle kanarya yemi veya sade yem olarak bilinir. Bu tohum kabuğu koay soyulduğu içn kuşlar arasında çok popülerdir. Muhabbet kuşlarının yem karışımında % 50 ye kadar kullanılabilir.



     
    Keten : % 24 protein,% 22 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 31yağ
    Yağlı bir tohum türüdür. Tohum içeriği sayesinde doğal bir müsildir. İçeirğindeki mukus sayesinde iç organların korunmasını sağlar.









     
    Ayçekirdeği: % 19 protein,% 20 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 40 yağ
    Ayçekirdeği %48 le % 50 arasında yağ içeriri ve muhabbet kuşları için gerçek bir besin kaynağıdır. Ayrıca, birçok önemli amino asitler, mineraller, vitaminler ve eser elementler dahildir. Ayçekirdeği aşırıya kaçmadan kuşlarınız sağlık beslenir.







    Yulaf : % 12 protein,% 64 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 6 yağ
    Yem karışımının içine karıştırılmamaladır. Soyulmuş yulaf uygun yemliklerle kuşa ayrıca verilmelidir.Tüm huhubatlar içerisinde en yüksek mineral oranına sahiptir.

    Muhabbet Kuşu Yavruluk Temizliği

    Yumurtalardan yavru çıktıktan sonra yulaklar yavrular atlayana kadar 3-4 kere temizlenmeli ve oluşabilecek bit, keneler için kenesonla ilaçlanmalıdır. Yuvalıklar yavruların sağlıklı büyeye bilmesi açısından olabildiğince geniş tutulmalı ancak yüksekliğin 23 cm. nin üzerine çıkmaması ve oyuğun alt noktasının 14 cm’den daha derin olmaması gereklidir. Kuşlarınız kafes altları yumurtlama ve yavru bakma dönemlerinde haftada bir, bunun dışınadaki dönemlerde 15 günde bir alınmalıdır.



    Muhabbet Kuşu Banyo Yapımı

    MUHABBET KUŞLARINDA BANYO

    Bir muhabbet kuşu ne kadar sıklıkta banyo yapmalıdır. Bu soruyu kesinlikle her kuş bakıcısı kendisine sormuştur. Fakat bunun için uygun bir cevap bulunabilmiş değil. Önemli bir nokta da her kuşun gerçekten banoya gereksinim duyuduğu ve banyo yapmanın onun sağlığı için önemli olduğudur. Bu sorulara cevap vermeden önce kuşların neden banyo yaptığını incelememiz gerekmektedir. Doğada yaşamda kalabilmek için tüylerin temiz ve bakımlı olması lazımdır. Temiz olmazsa onu soğuktan veya sıcaktan koruyamaz ve uçmasına engel olur. İnsanların bakımındaki kuşlar bu kadar çok kirlenmez, ve fazla engelyaratmaz. Ve böylece insan tarafından hazır yem alan kuş yaşamda kalmayı başarır çünkü yem bulabilemk için gün içerisinde kilometrelerce uçmak zorunda değildir. Yani bu demek oluyor ki, ille de hergün banyo yapmak zorunda değildir,ama banyo yapmak kuşlara yine de iyi gelir ve eğlendirir.


    MUHABBET KUŞLARI NE SIKLIKTA BANYO YAPABİLİR?
    Bunun için de verilmiş katı kurallar bulunmamaktadır. Bu daha çok kuşunuzun banyo yapmayı sevmesine ve isteklerine bağlıdır. Fakat bir kuş sahibi kuşunu şayet suluğun daracık ağzında yıkanmaya zorluyor ve inatla bir banyoluk veya çanak koymuyorsa , bence kendinden utanmalıdır. Çünkü ona yetersiz banyo imkanı sağlamıştır.



    MUHABBET KUŞLARI NASIL YIKANIR?
    Kuştan kuşa göre değişir. Bazı muhabbet kuşları çanağın kenarına tüneyerek bazılarıda çanağın içerisinde yatarak yıkanmayı sever. Kuşunuzun nasıl yıkanmayı sevdiğini kendiniz bulacaksınız. Bazıları geniş kaplara bayılır, bazılarıda etrafı korunaklı bir banyoluğu sever.


    YEŞİLLİK BANYOSU

    Bazı kuşlar marul yaprakları arasında yıkanmayı severler. Ve yıkanırken taklalar atarak kendilerini ıslatmaya çalışırlar. Dışarda toplayacağınız otlar hafifçe ıslatılarak da tıpkı görevi görebilir. Bu kuşların sabah neminde çimenlerdeki çiğlerde yıkanmasına yakın bir ortam oluşturur.



    TAM BANYO

    Bazı kuşlar tam bir banyodan hoşlanır. Bunun için plastik bir banyoluk uygundur. Bu banyolar kafesin dışına asılabilir fakat çoğu yine de büyük kapları ve açık alanı tercih edecektir. Banyo suyuna eklenecek mineraller hiç lazım değildir. Temiz ve ılık bir su yeterlidir.



    DUŞ ALTINDA BANYO

    Akan su altında banyo yapmak da muhabbet kuşlarının sevdiği bir yöntemdir. Bunun için sahibinin eline oturur ve akan musluk altında yıkanabilir. Bu yöntem de de kuş etrafın ne kadar ıslandığı ile ilgilenmez ve yanlızca keyfine bakar. Suyun çok sert akmadığına dikkat edin, ve kuşu zorla elinizle tutarak suyun altına sokmayın. Suyu sıcak yapmayın ama buz gibi de olmasın.



    YAĞMUR YÖNTEMİ
    Kuşların en sevdiği yöntemdir. Kuşları kafesin tel kısmıyla birlikte küvete koyunuz, sonra duş başlığını hafif yağmur çiselemesi gibi akacak biçimde ayarlayınız, sıcak olmasın.Kuşların kaçacak yeri yok haşlamayınız.
    Daha sonra kenardan yavaşça akıtmaya başlayın. kendisi gelecektir, veya hafifce üstüne tutarak bunun zevkini çıkarmasını sağlayabilirsiniz.



    SPREYLEME YÖNTEMİ
    Spreyden uçuşan ufak damlacıkları kuşların pek hoşuna gitmeyebilir,çünkü su zerrecikleri çok ince olmakta ve nefes almalarını zorlaştırmaktadır. Şayet spreylenmeyi seven bi kuşunuz varsa, bu hedefle aldığınız bir spreyi kullanınız, içerisinde daha önce tarım ilacı böcek ilacı gibi şeyler bulunmamış olsun. Suyu içerisinde bırakmayınız, çünkü bakteri oluşumu sağlanmış olur, her defasında taze su kullanınız.



    ISLAK KUŞ KURUTULMALIMIDIR?

    Hayır, kuşları kendi kendini kurutur. Islak olan kuşları mutlaka havadar bir yere koymayınız ve korunaklı bir biçimde kurumasını sağlayınız. Bu onları hasta edebilir, bu yanlızca banyo vakti için değil herzaman geçerlidir, cereyanda kalmamasını sağlayınız. Duyarlı ve yaşlı kuşları ısıtıcı bir lambanın yanına koyabilir ve ısınmasını sağlayabilirsiniz.

    Muhabbet Kuşuna Bilezik Takımı





    Yavru muhabbete bilezik takılma zamanı ortalama 4.-10. güne denk gelir tabi bu kuşun durumuna göre de değişir.İyi beslenmiş kuş için geçerli olsa da cılız kalmış bir yavru için bu gün uzayabilir.Bilezikler kuşun yüzü kendimize dönükken sol ayağına takılır.
    1.Resimdeki gibi yavrunun ayağı sol elde bilezik sağ elde durur ve önce ön üç ayak bilezikten geçirilir.

    2. Üç parmak bileziğe geçirilir. Eğer bileziğin zorlanacağına inanırsanız bir krem veya vazalin ile parmakları kremleye bilirsiniz.Fakat gereksiz zorlamalardan kaçınınız.

    3.Bu adımda resim üçteki konuma getirilen bilezik ve ayaklardan sonra arka ayak geriye doğru kıvrılır.

    4.Son bölümde ise bilezik geri katlanmış parmağın üzerinden geriye doğru çekilir ve bilezik takma işlemi tamamlanmış olur.(Eğer vakitli davranmaz iseniz yavrunun ayağı büyür ve bu işlemleri gerçekleştiremezsiniz).Artık işlem bitmiştir.Bundan böyle kuşunuz bir ömür boyu takacağı bileziğine sahip olmuştur.




    BİLEZİK ÜZERİNDEKİ BİLGİLER


    Her yılın bilezik rengi farklıdır 2010 yılı bilezik rengi sarı 2009 yılının bilezik rengi mordur. Bilezik üzerindeki bilgilere bakmadan bilezik rengine göre o kuşun hangi yıl üretimi olduğunu anlarız.
    Bileziğin üzerinde şu bilgiler kayıtlıdır.
    TKF - 10 - 657 - 35S - 001
    TKF - Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonunun kısaltması
    10 - 2010 yılı üretimi bir kuş olduğunu
    657 - Üreticinin dernek numarası
    35S - Üreticinin üyesi olduğu derneğin kodudur (35S - iZMİR SERİNOFİL DERNEĞİ)
    001 - Üreticinin o yıl içinde bileziklendirdiği kuş sayısını gösterir bu numara 001-002-003...... devam eder.

    30 Ekim 2010 Cumartesi

    Muhabbet Kuşunun Yuvası Nasıl Olmalıdır?

    Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontraplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşcuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.


    Muhabbet Kuşlarının Beslenme Programı


    Hergün :
    Taneli yemler, Ay çekirdeği, yeşil yemler (yıkanmış olarak), Meyve, Taze Su
    Haftada : Taze ağaç dalları, mineraller (kaynatılmış tavuk yumurtası kabuğu)
    Arada Bir : Kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu
    Tüy Değiştirme ve Hastalıkta: Multivitamin + B Vitamin
    Dişi Muhabbet Hamileyken :Yemlere ilaveten çimlendirilmiş yemler, yumurta sarısı, havuç, peksimet, bayat beyaz ekmek, yağsız sütle karıştırılarak yumuşak bir yem oluşturulmalı ve kuşa verilmelidir. Mineral olarak Kalsiyum ve fosfor verilir. Ayrıca magnezyum, natrium, demir, bakır, çinko gibi karışımları içeren minareler de, su veya yemlere karıştırılarak verilmelidir. Yemlerin devamlı olarak değişik, taze ve vitaminli olarak verilmesi çok yararlı olacaktır.

    Yasak olan yiyecekler :
    Bonbon, sucuk, yağlı peynir, kızartma et, alkollü içecekler, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

    Yem ve su kaplarının;
    her gün sıcak su ile yıkanması ve haftada bir genel temizlik yapılması sağlıklı beslenme açısından da çok önemlidir.

    Muhabbet Kuşlarının Beslenmeleri


    Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir.Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyvaları da yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyvalar hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve Kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir.

    Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla
    multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği
    dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca ( Kalsiyum ) takviyesi açısından gereklidir.Mineral tabletleri de kullanılmalıdır.
    Muhabbet kuşunuz için kum taşı gerekmez.
    Muhabbet kuşlarının kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır.
    Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.

    Kısaca; Muhabbet kuşalarının beslenmelerini özetlersek; Muhabbet kuşlarının devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler muhabbet kuşları için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir. Muhabbet Kuşları; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Muhabbet kuşlarına değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Muhabbet kuşları için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, muhabbet kuşlarınızın tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

    Muhabbet Kuşlarının Tırnak Bakımı



    Aşağıdaki şematik resimde doğru tüneme ve tırnakların kesimi ile ilgili doğru yanlış bilgilere görsel olarak ulaşabileceksiniz.



    Muhabbet Kuşlarının Evde Bakımı



    Evlerde beslenen muhabbet kuşlarının, bilinçli ve devamlı bir bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
    Muhabbet kuşları kafeslerde yalnız veya çift olarak yada grup halinde beslenebilirler. Yalnız tutulan kuşlar, bakıcılarına çok bağlanırlar ve dolayısı ile devamlı ilgi isterler. Böyle bir ilginin mümkün olmadığı hallerde kuş, kafeste tek başına tutulmamalıdır. Yavru alabilmek için kuşların kafeste çift olarak bulundurulmaları ve kafesin içinde bir yuva olması gerekir. Yavru istenmemesi halinde ise iki erkek kuş alınmalıdır.
    Muhabbet Kuşlarının yavruları, yuvadan uçtuktan iki hafta sonra yem yemeye başlar ve bağımsız duruma gelirler.
    Bu kuşların yanında ve bulundukları odada kesinlikle sigara içilmemelidir. Çünkü sigara dumanı kuşların ölümüne neden olabilir.

    Kafesleri: Muhabbet kuşlarının kafesleri, aydınlık ve hava cereyanı olmayan bir yere konulmalı, seçilecek kafes tipinin muhabbet kuşunuza uygun olması gereklidir. Kafesin içine aksesuarlar, ayna vb. şeyler konmalıdır. Ses çıkaran oyuncaklar isterler. Kafesi güneş alan yere konmamalıdır.
    Kafesler kuşun devamlı olarak kafeste tutulacağı veya evde arada serbest olarak uçacağı göz önünde bulundurularak küçük veya büyük seçilmelidir. Muhabbet kuşlarının kafes telleri, kolayca tırmanabilmeleri için yatay olmalıdır. Kafeslerin alt bölümünde dışarı çekip çıkartılabilen bir küvet bulunmalı ve küvetin içine kum veya gazete kağıdı serilmelidir. Ayrıca kafes içinde tüneme ağaçları yerleştirilmelidir. Muhabbet kuşlarının tünemeleri için 12-18 mm çapında ağaç kullanılmalıdır. Tünekler ve kumlu kağıtlar ayakta mantar oluşumunu engeller. Bunlara ilaveten kafes içinde yem, su ve banyo kapları bulunmalıdır.

    Muhabbet Kuşları Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Her Gün taze su ve banyo suyu verilmelidir. Yem ve su kaplarının çok temiz olmasına her gün dikkat edilmelidir.
    Her Hafta yuvalar ve, tüneme ağaçları, yem ve su kapları iyice temizlenmelidir.
    Her Ay kafesler ve bütün teçhizat temizlenmeli, tüneme ağaçları değiştirilmeli, gerekiyorsa kuşların tırnakları kesilmelidir.
    Her 3 Ayda biryuvalar ve kafesler dezenfekte edilmeli ve kafes telleri kontrolden geçmelidir.
    Her 6 Ayda bir günlük, haftalık, aylık , ve 3 aylık olan işlemlerin tümü birlikte ve bir kerede yapılmalıdır.

    Kuş Bakımındaki en önemli diğer bir konuda; gaga taşı kullanımıdır. Gaga taşı bir kuş için hayati önem taşır. Gaga taşını kullanmadığı zaman gagası uzar ve bu durumda onun yemek yemesine engel olur ve kuş günden güne güçten düşer ve hayatını kaybedebilir. Gaga taşı masrafı, gagası uzayan bir kuşa yapılacak müdahaleye oranla kat kat daha ucuz bir harcamadır. Gagasının uzadığı görülen kuşların mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tarafından özel ve steril bir makasla kesilmesi uygundur. Çünkü kuşların gagalarından çok kolay mikrop kapabilirler.




    Muhabbet Kuşları Üretim Kafesleri Hakkında Bilgi

    Bir çok arkadaşımız muhabbet kuşunu üretecek ideal kafes yapısını bilmiyor arkadaşlar bu konuya açıklık getirelim.İdeal bir üretim kafesi 40*40*40 ölçülerinde olmalı altında muhakkak temizleme tablası olmalı.duvara monte olan kısmı hariç her tarafında yani üç boyutunda da birer kapı olmalı.Muhakkak silo yemlik yeri olmalı silo yemlikler bakımı kolaylaştırır bir çift muhabbet kuşuna 10 gün kadar yetecek yem alır ve 4 yavrulu bir çifte 4 gün boyunca yeter.Tüneklikler muhakkak ağaçtan ve kuşun ayağıyla kavrayabileceği büyüklükte olmalı kafesin içine yuvalığa parelel olacak şekilde iki tane tünek koymanız yeterli.Yuvalıklar 20*20*20 olması idealdir ayrıca yandan kapaklı ve menteşeli olmalı.Yuvalıkların içinde plastik holluk konulması idealdir böylece bitlenmeyi yumurta kaymasını ve çatlamasını ayrıca yavruların bacaklarında meydana gelecek deformasyonu engellemiş olursunuz.Bildiğimiz üzere kanarya kafeslerinin tel yapısı dikey muhabbet kuşu kafeslerinin tel yapısı yataydır.Ancak yılların tecrübesine dayanarak ve uygulamadaki kolaylık yüzünden üretim için sadece üretim kafesi için tel yapısının dikey olmasında fayda var diye düşünüyorum.Kafeste sadece tünek ve mamalık haricinde bir şey olmamalı bazı arkadaşlarımız ayna çan gibi şeyler koyuyor bunlar üretim kafesinde olmaması gereken şeyler.Kafeste bir suluk yanında grit yani mineral toz koyacağınız bir ufak suluk daha olmalı. Son olarakta kemik tabir ettiğimiz kalamar kuyruğu muhakkak olmalı.Haftada bir de bonyoluk takmayı unutmayın eeee ne demişler temizlik imandan gelir. Saygılarımla.
    Bu tür bir kafesin tam takım olarak maliyeti Kafes 18 tl yuvalık 4 tl holluk 2 tl silo yemlik 1.5 tl suluk 1.25 tl mineral suluk 1 tl mamalık 0.50 tl tünek tahtası 0.50 tl yaklaşık totalde 30 tl kadar tutuyor.





            

    Muhabbet Kuşu Evcilleştirmek

    Öncelikle yeni evine gelen muhabbet kuşunuzun birkaç gün yeni ortamına ve kafesine alışmasını beklemelisiniz.
    Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek kolaydır ve kısa sürede karşılığını alırsınız. İlk olarak evcilleştirme bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi kuşla yalnız olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, stres yapmasını önlemelidir. Eğitime kafes içinde başlanmalı, kafes içine sokulan el mümkün olduğunca yavaş hareket ettirilerek ona dokunmaya çalışılmalıdır. Ürkütmeden güvenini kazanmaya çalışmalısınız. Bu arada sakin, yumuşak ses tonuyla onunla konuşun. Bir süre sonra kendisine dokunmanıza izin verecektir. Bu şekilde onun güvenini kazanıp daha sonra işaret parmağınızla göğsüne dokunarak parmağınıza çıkmasını tembihleyin. Kesinlikle elinizle kavrayıp tutmaya çalışmayın. Bu onların en nefret ettiği şeydir ve size güvenini kaybeder.
    İlk aşamada kafesine ve size alışan kuşunuzu artık kafes dışına çıkarabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir takım önlemleri almalısınız ;
    Kapıların, pencerelerin kapalı olmasına ve camların önünde tül yada perde olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde açık kapı yada pencerelerden dışarı kaçabilir veya camları farketmeyerek çarpıp ölebilir. Ayrıca, odada kedi, köpek olmamalı, aspiratör varsa çalışır durumda olmamalı, ateş yada kızgın birşeyler olmamalı, yeterli derecede ışık olmalıdır.
    Uygun ortam sağlandıktan sonra, elinizi yavaş hareketlerle kafese sokup işaret parmağınızın üzerine çıkmasını sağlayın. Bir süre tam bir güven sağlayana kadar onunla konuşup iletişim kurun. Daha sonra elinizi yavaşça kafesin dışarısına onunla birlikte çıkarın. İlk başta gönülsüz olacaktır. Dışarı çıkmak istemediğinden parmağınızdan atlayıp kafesin tellerine tutunacaktır. Birkaç defa denedikten sonra kafesin dışına çıkmaya ikna edebilirsiniz. Dışarı çıktığında uçarak etrafı tanımasına müsade edin. Uçarken üzerinize konmaya çalışacaktır. Onu korkutacak ani hareketlerden kaçınmalısınız.
    .


    eğitim

    Muhabbet Kuşu Konuşturmak

    Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahiptirler. Bazı kuşlar, yeni kelimeleri ve deyimleri çabuk sökerken bazıları da asla tek kelime bile öğrenemeyebilir. Öncelikle yavru muhabbet kuşları 2-4 aylık iken konuşmaya eğitmeniz daha iyi sonuç verecektir. Belli bir ayı geçen kuşlar zor konuşur, hatta tek kelime bile öğretemeyebilirsiniz. Konuşma yeteneğine erkek muhabbetkuşlarının daha yatkın olduğu gözlenmiştir. Ancak dişi kuşlarda konuşur ama erkek kuşa göre kelime dağarcığı sınırlı kalır.
    Muhabbet kuşlarının hayranlık uyandırıcı bir kelime dağarcığı olsa da, bunu anlamak zor olabilir. Çünkü kelimeleri yüksek bir hızda çıkarırlar. Erkek ve dişi kuşlar konuşmayı öğrenebilir, ama erkekler sözlük dağarcıklarına sık sık yeni kelimeler eklerler ve sözcükleri daha doğal çıkarmaya başlarlar.
    Eğer konuşan bir muhabbet kuşuna sahip olmayı gerçekten çok istiyorsanız, en iyi seçim, küçük yaşta, elle besleyebileceğiniz bir yavru alın. Fakat bunun bir garantisi olmadığını unutmayın.
    Kuşlar en iyi sabah vakitlerinde öğrenirler. Çünkü sabahları zihinleri yeni bilgiler öğrenmek için açık olur. Eğer kafesin üzeri örtülüyse sabahları bu örtüyü kaldırmadan kuşunuzla yaklaşık yarım saat boyunca konuşun. Aynı sözcükleri anlaşılır bir ses kullanarak tekrarlayın. Muhabbet kuşları k ve t gibi sert sessiz harfleri rahat söyleyebilirler. İçinde bu harfleri barındıran sözcükler seçmeniz daha kolay ve iyi sonuç almanızı sağlayacaktır

    Muhabbet Kuşu Üretimi Kar-Gider Hesabı

    Gider hesabı:
    Arkadaşlar muhabbet kuşunun günümüz koşullarındaki üretimi ve kar hesabını ele alalım biraz..burada bu işin karlımı yoksa zararlımı olduğunu mantıklı olup olmadığını değerlendireceğiz..sizlerde bu konuda fikirlerinizi merak ettiklerinizi sorun..

    öncelikli olarak 1 çift kuş üretimi ele alınarak yapılacak kar hesabını sizlere aktarayım.

    1 çift kuşun maliyeti normalde üreticiden kuşun tanesini 15 ytl ‘ye alabilirsiniz.çift olacağından bir dişi ir erkeğin maliyeti 30 ytl üreticiden elden alırsanız..

    Bu çifti kuşçudan alırsanız tanesi 20-25 ytl arasındadır.2 tane alacağınız için maliyeti 50 ytl’yi bulur. Biz en pahlı alış hesabını alalım yani pazarlık yapamadık ve bize kuşlar 50 ytl ye mal oldu diyelim…

    Kafes ortalama 25 ytl olsun içindeki suluk yemlik ve tünek dahi 30 ytl..ama eskiciden alırsanız kafesi 5 ytlye mal edersiniz..

    Yemi 2 kilo aldık diyelim kilosu 2,5 tan 5 ytl’ye alırsınız.fakat çuvalla alırsanız yemin kilosu 1 ytl’e mal olur.günlük zaten yediğiniz yumurtadan ve maydanozdan az miktarda verin..yumurta yda maydanozu zaten alıyorsunuz..2kg yem ortalama 2 ay yeter..

    Geriye elektirik ve su parası kaldu günde 500cc su kullanmazlar ayda 1 ytl olsun elektirik konusuda zaten kullandığın odada kuşun olcak sen ne zaman istersen kapat..elektirik sorun değil..karışık masrafta 2 aylık 5 ytl olsun..(gaga taşı,kemik, vb..)


    Yuva 5 ytl olsun marangozcuda yaptırın… ve içi büyük olsun onunla ilgili detaylı resim ve bilgilerde var ve dahasıda gelecek..


    Şimdi topluyalım:

    Kuş maliyeti = 50 ytl

    Kafes = 30 ytl

    Yem = 5 ytl

    Kar.masraf = 5 ytl

    Yuva = 5 ytl

    Toplam = 95 ytl

    Şimdi iki aylık toplam masrafınız 90 ytl bundan sonra kuş masrafı ve kafes masrafı yok geriye kalanları toplayın 10 ytl iki ayda giden masraf olsun..


    4 ay sonunda toplam masrafınız 105 ytl oluyor..6 aysonra 115 ve 8 ay sonunda toplam masraf 125 ytl oluyor..yani mazemeler alındıktan sonra her 2 ayda bir gider sadece yiyecek oda 10 ytl olsun…

    8 ay sonunda giden masraf = 125 ytl..

    Muhabbet kuşu geliri :

    Kuşlar ortalama olarak 8 ay sonunda olgun çift olurlar tabi bu arada dişi ve erkeğin aynı kafeste olmaları ve o kafese ilk günden yuva takılması gerekir..başka kuş olmayacak..bir dişi ve bir erkek..

    Ortalama ilk ağızdan itibaren 2 ayda bir yumurtlarlar..ve her yumurtlamada 4-6-8 yavru verirler.her yumurtadan yavru çıkacak diye bir kaide yok..çeşitli nedenlere bağlı olarak bu değişir..bazen 1 yavruda bıraka bilir..bu sizin seçeceğiniz dişiye bağlı..dişiniz ii olmalı..

    Şimdi 8. ay çiftleştiklerini düşünerekten yola çıkalım ve 10.ay yavru aldık diyelim ve bu yavrular 12. ay satılık konumuna gelir.ve dört yavru verdiğini düşünelim ve hesaplayalım.

    İşe girdikten 12 ay sonra gider: 145 ytl olsun.(maksimum gider)

    12 ay sonra gelir: 4 yavru x 15 ytl = 60 ytl satış..

    145ytl masraf – 60 ytl satış = 85 ytl içerdeyiz..karı nerede diyeceksiniz..

    İşte karı…

    Siz çıkan ilk 4 yavruyu satarken onlar yumurtlamaya devam ediyorlar.ve her iki ayda bir yavru vermeye devam ediyorlar..

    14. ay sonunda

    masraf 145 +10 ytl yem =155 ytl olur.

    Gelir 4kuş +4 kuş daha= 8 kuş X 15ytl satış =120 ytl olucak.

    16.ay sonunda

    Masraf: 155 + 10 = 165 ytl.

    Gelir : 8 + 4 = 12 x 15 = 180 ytl..

    Kar = 180-165 = 15 ytl..






    18. ay sonunda

    Gider = 165 + 10 = 175 ytl.

    Gelir = 12 + 4 = 16 x 15 =240

    Kar = 240 – 175 = 65 ytl..bu üretim hesabı 1çift için geçerlidir.bunu 10 çift için hesaplayınız karınızda 18. ay sonunda 10 kat artar..yani 650 ytl olur..

    Bunu 20 çift için düşünürseniz 18. ay sonunda karınız 20 kat artar..20 x 65 =1300 ytl olu..


    Bu en kötü kar hesabıdır..emin olun ben riske yer vermem ve en sağlam hesabı önünüze serdim..
    Evet illa 4 yavru vermeyecek bazen 3 yavru bazende 7-8-9 yavru verecek..bunu unutmayın..bu yazıları kopyala yapıştır yapmıyorum..

    Kopyala yapıştır bilgi paylaşımıdır.ben bildiğim ve yaşadığım deneyimlerimi aktarıyorum..
    Bu satışlar 31-05-2008 koşullarında geçerlidir..emek karşılıksız kalmaz..

    İyi üretimler…..yurtsever21 saygılarımla..

    Bu satış koşulları Diyarbakır için geçerlidir.ama emin olun türkiyenin her yerinde rakamlar aynıdır.1-2 ytl oynayabilir ama hep kardasınızdır..şunu unutmayın siz emek harcayın kuşunuzla ilgilenin oda ilgilenecektir..bunları hiç bi yerde bulamazsınız..bu yazdıklarım altın kurallardır ve değişmezdir..

    Yeterki muhabbet kuşu uzmanı kısmını düzenli okuyun sorun ve sorgulayın.. yazdıklarımı aynen uygulayın tüm sayfaları düzenli takip edin ve sonunda kar kaçınılmazdır..

    Muhabbet Kuşu Üretimi

    ● Muhabbet Kuşlarında Dişilerin Ve Erkeklerin Eşleştirilmesi Nasıl Olur?
    Muhabbet Kuşları uygun bir kafeste 2 çift olarak tutulabilirler ve bu durumda yavrulama daha çabuk olur. Kafeslere daima eşit miktarda dişi ve erkek kuş konulmalıdır. Her çift kuş için 2 adet üreme yuvası olmalıdır. Yuvalar aynı yükseklikte ve olanak nispetinde birbirinden uzağa yerleştirilmelidir. Çiftlerin bazen 10 yumurta yaptıkları görülebilir. İkinci yumurtadan itibaren dişi kuş kuluçkaya yatar ve yavrular birer gün arayla çıkarlar. Yavrular 8-10 günlük olunca gözlerini açarlar ve yuvadan 5 hafta sonra uçarlar. Yavrular yuvadan çıktıktan 14 gün sonra başka bir yuvaya alınmalıdırlar. Kafeslere önce dişi kuş konulmalı ve birkaç gün sonra erkek kuş dahil edilmelidir. Kafese konulan bir çift , 14 gün içerisinde anlaşamazlarsa kuşun biri değiştirilmelidir. Anlaşma durumunda, genelde erkek kuş dişi kuşu besleyecektir. Dişi, kuluçkaya yattığında, erkek kuş tarafından düzenli olarak beslenmeye başlar. Üreme yuvalarının kapakları kontrol amacı ile üstten açılabilmelidir. Muhabbet kuşlarının üreme yuvaları 15x15x25 cm. ebatlarında olmalı ve içlerine talaş vs. konulmalıdır. Yuvanın taban tahtası 3-4 cm. kalınlıkta hazırlanmalı ve orta kısmına bir derinlik verilmelidir.
    Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafesteki çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan uçar, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla dişinin omuzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir ve dalın üzerine konar oturur.
    Yeşil beyaz bir çift muhabbet kuşu resmi


    ● Muhabbet Kuşlarında Kuluçka Dönemi ve Yavrulamaları Nasıl Olur?
    Muhabbet kuşları, bir sene içerisinde birkaç defa kuluçkaya yatıp yavru verebilirler. 9 aylık olduklarında olgunluğa erişirler. Bu dönemden başlayarak üretilebilirler. Bir dişi Muhabbet kuşu 5 sene süreyle yavrulayabilir. Bir üremede 4-6 yumurta verirler ve kuluçka süreleri 19 gündür. Kuluçkaya yalnız dişi kuş yatar. İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak yada aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki, dişi kızmasın. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi yada eşi ile ilgilenilmesinden, kafes yada yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Çiftleşmeden yaklaşık bir hafta sonra, dişi kuş yumurtlar ve yumurtlama 2'şer gün aralıklarla devam eder. Dişi, yumurtaları yuvanın içinde her gün yuvarlamak suretiyle kenardaki soğuk yumurtaları içe, ve ortadaki sıcakları dışa yerleştirir. Yavrular yumurtlama sırasında uygun olarak, 2'şer gün aralıklarla yumurtadan çıkarlar. Yumurtadan çıkan yavrular gözleri kapalı ve tüysüzdürler. Sırtüstü dururlar ve anne tarafından beslenirler. Yavrular yeter derecede kuvvetli iseler, yumurtada bir delik açar ve daha sonra annenin yardımı ile dışarı çıkarlar. Bu sırada havanın %60 rutubetli olması gerekir. Anne bütün yavruların gerekli yemi alacakları şekilde onları besler. Yavrular ilk dünyaya geldiklerinde annelerinden aldıkları ve KURSAK SÜTÜ denilen bir madde ile beslenirler. Bu arada yuvanın düzenli olarak kontrol edilmesi ve şayet ölen yavru olursa derhal ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Yuva temizliği ancak ishal durumlarında yapılır. Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece olmalıdır. Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalıdır. Yuvalar her gün kontrol edilmeli. Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı. Yavrulardan biri ölmüş olabilir. Diğer yavruların sağlığını tehdit eden ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı. Kuluçka döneminden önce beslenme şırıngası ve yavru yemi alınmalıdır. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin. Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğini inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulamalısınız. Yavrular, başka annelerin bakımına rahatlıkla verilebilirler. Örneğin, şayet annelerden birinde 3, diğerinde 7 yavru var ise, bu 10 yavruyu iki anneye 5 ve 5 olarak taksim etmek daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Bu, yavruların daha iyi ve sağlıklı beslenmelerini sağlayacak, hem de annelerin yavruları daha kolay beslemelerine yardımcı olacaktır. Anneler ise onları kesinlikle ayrım gözetmeden beslemeyi sürdüreceklerdir.




    ● Muhabbet Kuşlarında Yavruların Gelişme Dönemi Nasıldır?
    Yavru yumurtadan çıktığında 1gram ağırlığındadır. İlk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler ve başlarını kaldıramazlar. 3. gün ağırlık yaklaşık dört katına çıkmıştır ve 4 gram olmuştur. 6-8'inci günler arasında yavrunun ağırlığı 9 grama ulaşır ve yavrular başlarını kaldırabilmektedir. 7'nci gün kanat tüyleri belirmeye başlar. 8'inci günde başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir. 9'uncu gün 16 grama ulaşan ağırlığı ile kuyruk tüyleri büyümeye başlar ve gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir. 12'nci gün, tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır. 17'nci gün tüm tüyleri tamamlanır. Hala yuvadan çıkmaz. 21'inci gün, tüy renkleri belirginleşir. 24. gün ağırlık 40 grama ulaşır ve tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır. 28 ve 31'inci günler arasında yavrular kafes tellerine tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler. 28'inci gün,. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mat olur. 3 ila 5 ay içinde tam bir olgunluğa ulaşırlar.


    Muhabbet Kuşu Hastalıkları

    MANTAR

    Belirtileri, kuşlar bitliymiş gibi tiftiklenirler, tüylerde dökülme olur, vücudundaki kellikler ve görünen yerlerde, kızarıklıklar, pullanma gözükür ve bulaşıcıdır.

    NİZORAL ŞAMPUAN : Şampuan köpürtülerek suluklar, mamalıklar, yemlikler ve kafesin her köşesi yıkanır.

    NİZORAL TABLET : 1 litre suya 1 tane hap atılır. 7 gün devamlı verilir. Her gün içme suyuna, taze olarak karıştırılır. Eczacının hazırladığı aşağıdaki solüsyon, açıkça gözüken kızartıların, beneklerin, pullanmaların üzerine pamuklu çubuk vasıtası ile 7 gün haricen sürülür. İyot solüsyonu 100cc olarak hazırlanacak, içine 50cc su ve 2 tablet Rabenzole atılıp, karıştırılacak ve pamuklu çubukla sürülecek.

    SİNDİRİM SİSTEMİ BOZUKLUĞU :

    Yanlış beslenme ve mikroplu gıdalar vasıtasıyla hayvanı yavaş yavaş hasta eder. Karın altındaki damarlar yeşil olmaya başlar, kızarıklıklar meydana gelir ve hafif kararma olur.

    SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :

    Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.

    TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır.

    Not : Antibiyotik tedavilerinde verilen süreye uyulması gerekir. Yoksa ileride bağışıklık kazanan hayvan tedaviye cevap vermez.

    KURUMA :

    Bu hastalık halsizlik ve göğüste kuruma olarak çoğunlukla ölüm halinde görülür. Kesin tedavisi olan bu ilaçlarla aynı zamanda yukarıda Baytiril’in çözemediği problemler için de etkilidir. Yani çok geniş etkili birçok hastalığa iyi gelen bir antibiyotiktir.

    Biteral tablet : Bir tablet 8 eşit parçaya bölünür, bir parça bir sulukta eritilerek 8 gün boyunca kuşlara verilir. (Her gün 1/8 verilir.)

    ÇİÇEK :

    Kuşçuluk için Veba dır. En belirgin özelliği, kesin ve çabuk kitlesel ölümlerdir. Çok çabuk bulaşır ( 7-8 gün içinde). Gaga, göz çevresi ve ayaklarda gözükür. Hastalanan kuş aşısı yapılmazsa 8 günde, ağzını aça aça, kuyruğunu sallaya sallaya ölür.

    Çiçek hastalığı virüstür. Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmaz.Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak,eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek ,en azından üzerine önlük,başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlikle sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.

    Kanareien Pocken adlı bu aşı yurt dışından getirilmektedir. Yavru en az 6 haftalık olmalıdır. Hastalık olsun olmasın senede bir kez bütün kuşlar aşılanmalıdır.

    Türkiye de hemen her kümeste çiçek mikrobu bulunur. Bu mikrop sıcak ve nemli yerler de salgın yaratır. Bu yüzden her yetiştirici 10. ayda mutlaka aşı yaptırmalıdır. Unutmayalım ki bu savaştan sadece aşı yaptırarak başa çıkabiliriz.

    AYAK ŞİŞLİĞİ :

    Hastalığın belirtileri şunlardır : kuşun ateşi çıkar, ayak bileklerinde şişmeler görülür, parmaklarını kapatamaz hale gelir ve ayak tabanlarında şişmeler ve yaralar görülür. Bu hastalığın tedavisinde “Teramycn” merhem kullanılabilir. ¼ Aspirin toz haline getirilip merhemle karıştırılır, haricen sabahtan ayaklara, tabanlara sürülür. Akşamda saf vanodin e kuşun ayakları sokulur ve ağızdan 1, 2 damla baytril damlatılır. Bir hafta süreyle bu tedavi sürdürüldüğünde kuşta gözle görülür bir iyileşme gözlenir.

    İSHAL :

    Mikrobik ve gıdaya bağlı olmak üzere iki türlüdür. Mikrobik olmayan ishalde diyet uygulanır; Mama, yumurta verilmez sade ince yem ve yulaf verilir. Mamalıkta sürekli haşlanmış patates bulundurulmalı ve kaybettiği su kaybı için marulun kart yapraklarından veya ıspanak çok az olarak verilmelidir.

    Mikrobik ishalde, kuşun pisliği tahlilinde çıkan sonuca göre ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bazı ishal ilaçları ise şunlardır: sulfamazettin, koksidin, niflodin.

    İshali önlemenin en önemli yöntemi, kafes/kümes ekipmanlarının temizliği,temiz su kullanımı , temiz mama ve yem kullanımı ile mümkündür. Haspır ve benzeri tohumlar elenmeli,temiz kuru bir yerde muhafaza edilmeli ,zaman zaman koklanıp kokusunun normal olup olmadığı tespit edilmelidir. Küf kokusu olan tohumlar asla kullanılmamalıdır.


    KIRIK VE KANAMALAR :

    Ayağı kırılan kuşa pamuk takviyeli bilezik takılarak kuşun kırık ayağı alçıya alınır. 10 gün içinde ayağın kaynadığı ve kırılan ayağın hiç aksamadığını görürsünüz. Bazı yetiştiriciler kırılan ayağa bant saramaya çalışırlar, hem zordur hem de yanlış kaynamalara sebep olur.

    KANAYAN YARALAR :

    Genelde ur keserken ve ur düştükten sonra kanamalarla çok sık karşılaşılır. Kanayan yaraya tetrat (insan için) kapsülü içindeki toz dökülür. Hem antiseptik vazifesi görerek mikrop kapmasını engeller hem de kanı durdurur. Kanamayan tahriş olmuş, yapa derisi kalkmış yaralara da teramisin merhem sürülmesi tavsiye edilir.

    İŞTAHSIZLIK :

    BELİRTİLERİ : Yem yemeye karşı genel bir isteksizlik ve durgunlukla kendisini belli eder.


    NEDENLERİ : Çoğunlukla kanaryanın daha önce alışık olduğu yemin dışında bir besin rejimi uygulanması veya tekdüze bir yemle beslenmesi ile görülür. Bundan başka bazı hastalıklara bağlı olarak görülen iştahsızlıklar da vardır.


    TEDAVİSİ : Kuşun arzu ettiği yemlerin verilmesi,çok bölmeli yemliklerde çeşitli yemler sunularak seçiminin kanaryanın tercihine bırakılması ,iştah açıcı yeşillik ve meyvelerin verilmesi yararlıdır.İştah açma amacıyla hazırlanmış kanarya şuruplarından yararlanmak mümkündür.Eğer iştahsızlık belli bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkmış bulunuyorsa,öncelikle onun ortadan kaldırılması gerekecektir.

    HALSİZLİK :

    BELİRTİLERİ :  Son derece halsiz,güçsüz ve mecalsiz olmasıyla eski hareketliliğini,canlılığını kaybetmesiyle,ötmeye ve yeme karşı hissedilir oranda isteksiz davranmasıyla tanınır.Hastalığın ilerlemesi halinde karın derisinin rengi koyulaşır,kırmızı ve hatta giderek mor bir renk alır.


    NEDENLERİ : Kötü yaşama koşulları , kötü isli dumanlı,sigara kokulu,havasız yerler,tek yanlı ve yetersiz beslenme soğuk algınlığı ile ilişkili hastalıklarda çok uzun süren devrelerde , bu devreler içinde beslenme bozuklukları zafiyetin nedenlerinden sayılabilir.


    TEDAVİSİ : Elverişli koşullara kavuşturma ve iyi bir beslenme sağlama alınacak başlıca önlemler arasında yer alır.Bu amaçla kanarya temiz havalı,ışık alan,rutubetten uzak,ısısı normal bir yere alınır.İştah açıcı yem ve yeşillikler,meyveler,karma yemler,kuvvet mamaları ile dengeli bir beslenme sağlanır.

    BRONŞİT :

    BELİRTİLERİ : Bronşitli kanaryada gözlenebilecek en belirgin araz,solunum güçlüğü,sık sık nefes alma ve soluk alırken duyulan hırıltıdır.Hastalığın ilk devrelerinde yüksek ateş görülür, eğer önlem alınmazsa hastalık kanaryanın ölümüne yol açabilir.


    NEDENLERİ : Şiddetli üşütme ve soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkan, solunum yollarının iltihapla tıkanması şeklinde tanımlanması mümkün olan bir hastalıktır.Soğuk algınlığına ve nezleye neden olan etkenlerin erken önlem alınıp giderilmediği taktirde bronşite dönüşme olasılığı kuvvetlidir.


    TEDAVİSİ : Tedavisi,soğuk algınlığı ve nezle tedavisine paralel özellikler taşır.İlk önlem olarak kanarya daha sıcak bir yere taşınır.Gagası açılarak bir damla bal damlatılarak susaması sağlanır.Suyuna bir damla TERRAMCINE damlatılmış ve ılıtılmış su verilir.Nezlede olduğunca B ve C vitaminlerinin direnç artırıcı ve iyileştirici etkisinden yararlanılmalıdır.Bu amaçla vitamin ihtiva eden ampullerden bir damlalık aracılığıyla birer damla alınarak içme sularına TERRAMYCINE ile birlikte damlatılmasından fayda görüleceği kuşkusuzdur.Kaynatılmış keten tohumu suyu da bu hastalıkta yararlanılan şifa verici bir ilaçtır.

    ASTIM :

    BELİRTİLERİ :Soluk almada zorluk çekmesi,sık sık ve hırıltılı soluması ile kendini belli eden bir hastalıktır.Astımlı kuş ötmeye karşı isteksiz ve ötüş kalitesinden çok şey kaybetmiştir.Genellikle uzun süren bronşitlerden sonra ortaya çıkması tanıtıcı bir niteliğidir.


    NEDENLERİ : Yerleşmiş nezle ve bronşitin,bakımsızlık,kirli ve dumanlı hava tozlu yem ve tozlu ortam gibi elverişsiz koşullar ve tedavisizlik gibi etkenlerle solunum organlarında kronik,iyileştirilmesi güç bir rahatsızlığa dönüşmesidir.


    TEDAVİSİ : Maalesef kronikleşmiş durumlarda kesin bir tedavi yoktur. Hastalık henüz bronşit halinde iken veya hastalığın henüz başlangıcında iken yukarıda sayılan elverişsiz koşulların ortadan kaldırılması iyi ve sürekli bir bakımın sağlanmasıyla önlemek mümkündür.Astım başlangıcı da iken,bronşit tedavisinin yanı sıra mentol , nane ruhu okaliptüs buğuları yapılması soluk açmada ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında yararlı olur.Buğulama şu şekilde uygulanır.Sıcak bir tuğlanın üzerine oturtulan madeni kap içindeki kaynar suya adları anılan soluk açıcılardan biri damlatırılar.Astımlı kanaryanın bulunduğu kafes bu kabın yanına yerleştirilir ve her ikisinin üzeri tek bir örtüyle örtülerek,hasta kuşun bundan en büyük yararı görmesi sağlanır. Bu arada soluk açıcı ilaçların kanaryanın rahatsız olacağı ölçüde fazla damlatılmamasına dikkat edilmelidir.Kronikleşmiş astımlarda hazır olarak satılan astım ilaçlarından da yarar sağlamak mümkündür.


    NEZLE :

    BELİRTİLERİ :  Burnunda ve gözlerinde bir akıntı görüldüğünde, bunun nezlenin ilk ve temel belirtileri olarak kabul edilerek derhal tedaviye başlanılması gerekir.Hastalık ilerledikçe burnun tıkandığı,gözlerin çapaklandığı ve kanaryanın soluk almakta zorluk çektiği görülür.Eğer önlem alınmazsa ağır oksijen yetersizliğinin ve mikrobik olan nezlenin yaptığı yüksek ateş sonucunda kanaryanızın ölmesi söz konusu alabilir.


    NEDENLERİ : Mikrobik olması nedeniyle başka kanaryalardan geçmesi mümkündür.Bununla birlikte yukarıda değindiğimiz soğuk algınlığına bağlı olarak üşütme sonucu oluşması daha yaygın olarak gözlenen bir haldir.Ani ısı değişiklikleri ve bazen de akşamüstleri yaptırılan banyo sonucunda ıslak veya nemli tüylerle bir gece geçiren kanaryanın şiddetle üşüterek nezleye tutulduğu çok görülmüştür.


    TEDAVİSİ : İlk önlem olarak kanarya ısıca daha yüksek bir yere alınmalı ve eğer başka kanaryalarla birlikteyse onlardan ayrılmalıdır.Gözlerdeki çapaklar ve akıntı asit borikli suyla silinmeli soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tıkanıklığı varsa,tuzlu suya batırılmış küçük bir tüy parçası burun deliklerine sokularak bu tıkanıklık giderilmelidir.Bundan sonra burun çevresi ve gözlere SIGMAMYCINE merhemi sürülmeli,ancak burun deliklerinin tıkanmamasına ayrıca özen gösterilmelidir.B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde suyuna bal karıştırılarak vücut direncinin artırılmasında yarar vardır.Bu arada hastalık geçinceye kadar suyuna her gün bir damla TERRAMYCINE konulmalıdır.Hastalık arazları kaydolduktan sonra kafesin sodalı sıcak sularla veya asit borikli suyla güzelce yıkanıp güneşte kurutulması mikropların öldürülmesi açısından yararlıdır.

    Muhabbet Kuşu Cinsiyet Anlama

    Birçok kuş sahibi kuşunun dişi veya erkek olup olmadığını bilmek isteyebilir.Yetişkin bir kuşun cinsiyet tayini gayet basittir. Renk ve mutasyonlara göre ve hormon dengelerine göre cere renklerinde çeşitlilik olabilir ve farklılıklar ortaya çıkabilir. Cere ismi verilen gaga üstündeki et parçasının rengine bakmak cinsiyeti belirlemekte önemlidir. Sağlıklı kuşlar tipik cere renkleri sergiler.
    Üreme Ayındaki Dişi Kuşların Ceresi
    Yetişkin ve sağlıklı dişi kuşlarda genellikle kahve rengine bakan bir cere rengi bulunur. Eğer bir dişi üremeye hazırsa cere rengi koyulaşır ve cerenin derisi çatlak ve kuru bir görüntü alır.
    Örnekler:
    Female budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding mood
    Üreme Zamanında Olmayan Bir Dişi Ceresi
    Cere dokusu daha pürüzsüzdür ve bej rengindedir. Eğer açık mavi bir renge dönüştüyse bu kesinlikle üremeyemeyecek durumda olduğunu gösterir. Dişi hasta olduğunda cerenin rengi beyaza ya da açık maviye kadar renk değiştirebilir.(Sağdaki resim)Hastalıktan kurtulduğu an cere tekrar kahverengiye dönüşecektir.
    Örnekler :
    Female budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding mood
    Not: Hormon dengesi bozulmuş bir dişinin ceresi uzun süre açık mavi renkte kalabilir.Bu aylarca sürebilir. Hasta veya rahatsız bir iç organı bu hormon dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Resim hasta bir kuşun cere durumunu gösteriyor.
    Üreme Zamanında Erkek Kuşlar
    Erkek kuşlar, koyu mavi renkte bir cereye sahiptir. Rengin durumu sağlık ve hormon durumuna göre çeşitlilik gösterebilir. Bir erkek kuşun eşleşme zamanı cere rengine gore kesin belirlenemez, onların rengi her zaman parlak maviye yakındır.
    Örnekler :
    Male budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding mood
    Eşleşme Zamanında Olmayan Bir Erkek Kuş Ceresi
    Hasta ve eşleşmek istemeyen bir erkek kuşun ceresi rengini kaybeder ve koyu dipli bir renk alır.
    Örnekler :
    Male budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding mood
    Not: Bazı durumlarda eşleşmek istemeyen bir erkeğin burun deliklerinin etrafı sarı renge dönüşebilir.( Sağdaki resim) Hastalık belirtisi de olabilir.
    Hasta Erkek Kuşlar
    Rahatsızılık belirtisi olarak ve hormon değişimi sonucunda koyu kahve renge dönüşen cere, üreme organlarında tümör belirtisi olabilir. Yalnız her testis tümöründe cere kahveye dönüşmeyebilir. Cerenin rengi,üreme sezonundaki dişilerin ceresiyle karıştırılabilir. Testis tümöründe oluşan cere görüntüsü:
    Male budgie with a disturbance of the hormone release not caused by a testicle tumourMale budgie with a disturbance of the hormone release not caused by a testicle tumour
    Testis tümöründen kaynaklanan hormon değişiminde oluşan cere rengi:
    Male budgie with a disturbance of the hormone release caused by a testicle tumourMale budgie with a disturbance of the hormone release caused by a testicle tumour
    Tahmini Zor Durumlar
    Özel mutasyonlarda ve bazı renklerde cinsiyet tespiti yapılması zordur. Zor mutasyonlar, albino, lutino, ve üremeye hazır olmayan kuşlar, erişkin olmayan kuşlar.
    Özellikle erkek kuşlar böyle durumlarda çok zor seçilir. Cere renkleri pembeden lilaya doğru değişebilir. Bazen de beyaz olabilir.
    Zor mutasyonlar için örnekler: resimlerdeki kuşların hepsi erkektir.
    Male budgieMale budgieMale budgie
    Uzman olmayan bir kimse için bunları ayırt etmek zordur. İlk bakışta iki resimdeki kuşun aynı cinsiyetten olduğu düşünülebilir. Fakat daha ayrıntılı incelendiğinde güç algılanan farklar görebilirsiniz. Genç erkekler pembe ya da mor cereye sahiptir. Burun delikleri etrafında beyaz halkalanmalar vardır ve cerenin geri kalanı beyazımsı mavi renkte.
    Diğer resimler genç kuşlara ait. Sol taraftaki kuş dişi, sağdaki kuş erkek.
    Young female budgieYoung male budgie