30 Ekim 2010 Cumartesi

Muhabbet Kuşu Cinsiyet Anlama

Birçok kuş sahibi kuşunun dişi veya erkek olup olmadığını bilmek isteyebilir.Yetişkin bir kuşun cinsiyet tayini gayet basittir. Renk ve mutasyonlara göre ve hormon dengelerine göre cere renklerinde çeşitlilik olabilir ve farklılıklar ortaya çıkabilir. Cere ismi verilen gaga üstündeki et parçasının rengine bakmak cinsiyeti belirlemekte önemlidir. Sağlıklı kuşlar tipik cere renkleri sergiler.
Üreme Ayındaki Dişi Kuşların Ceresi
Yetişkin ve sağlıklı dişi kuşlarda genellikle kahve rengine bakan bir cere rengi bulunur. Eğer bir dişi üremeye hazırsa cere rengi koyulaşır ve cerenin derisi çatlak ve kuru bir görüntü alır.
Örnekler:
Female budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding moodFemale budgie in the breeding mood
Üreme Zamanında Olmayan Bir Dişi Ceresi
Cere dokusu daha pürüzsüzdür ve bej rengindedir. Eğer açık mavi bir renge dönüştüyse bu kesinlikle üremeyemeyecek durumda olduğunu gösterir. Dişi hasta olduğunda cerenin rengi beyaza ya da açık maviye kadar renk değiştirebilir.(Sağdaki resim)Hastalıktan kurtulduğu an cere tekrar kahverengiye dönüşecektir.
Örnekler :
Female budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding moodFemale budgie not in the breeding mood
Not: Hormon dengesi bozulmuş bir dişinin ceresi uzun süre açık mavi renkte kalabilir.Bu aylarca sürebilir. Hasta veya rahatsız bir iç organı bu hormon dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Resim hasta bir kuşun cere durumunu gösteriyor.
Üreme Zamanında Erkek Kuşlar
Erkek kuşlar, koyu mavi renkte bir cereye sahiptir. Rengin durumu sağlık ve hormon durumuna göre çeşitlilik gösterebilir. Bir erkek kuşun eşleşme zamanı cere rengine gore kesin belirlenemez, onların rengi her zaman parlak maviye yakındır.
Örnekler :
Male budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding moodMale budgie in the breeding mood
Eşleşme Zamanında Olmayan Bir Erkek Kuş Ceresi
Hasta ve eşleşmek istemeyen bir erkek kuşun ceresi rengini kaybeder ve koyu dipli bir renk alır.
Örnekler :
Male budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding moodMale budgie not in the breeding mood
Not: Bazı durumlarda eşleşmek istemeyen bir erkeğin burun deliklerinin etrafı sarı renge dönüşebilir.( Sağdaki resim) Hastalık belirtisi de olabilir.
Hasta Erkek Kuşlar
Rahatsızılık belirtisi olarak ve hormon değişimi sonucunda koyu kahve renge dönüşen cere, üreme organlarında tümör belirtisi olabilir. Yalnız her testis tümöründe cere kahveye dönüşmeyebilir. Cerenin rengi,üreme sezonundaki dişilerin ceresiyle karıştırılabilir. Testis tümöründe oluşan cere görüntüsü:
Male budgie with a disturbance of the hormone release not caused by a testicle tumourMale budgie with a disturbance of the hormone release not caused by a testicle tumour
Testis tümöründen kaynaklanan hormon değişiminde oluşan cere rengi:
Male budgie with a disturbance of the hormone release caused by a testicle tumourMale budgie with a disturbance of the hormone release caused by a testicle tumour
Tahmini Zor Durumlar
Özel mutasyonlarda ve bazı renklerde cinsiyet tespiti yapılması zordur. Zor mutasyonlar, albino, lutino, ve üremeye hazır olmayan kuşlar, erişkin olmayan kuşlar.
Özellikle erkek kuşlar böyle durumlarda çok zor seçilir. Cere renkleri pembeden lilaya doğru değişebilir. Bazen de beyaz olabilir.
Zor mutasyonlar için örnekler: resimlerdeki kuşların hepsi erkektir.
Male budgieMale budgieMale budgie
Uzman olmayan bir kimse için bunları ayırt etmek zordur. İlk bakışta iki resimdeki kuşun aynı cinsiyetten olduğu düşünülebilir. Fakat daha ayrıntılı incelendiğinde güç algılanan farklar görebilirsiniz. Genç erkekler pembe ya da mor cereye sahiptir. Burun delikleri etrafında beyaz halkalanmalar vardır ve cerenin geri kalanı beyazımsı mavi renkte.
Diğer resimler genç kuşlara ait. Sol taraftaki kuş dişi, sağdaki kuş erkek.
Young female budgieYoung male budgie
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder