30 Ekim 2010 Cumartesi

Muhabbet Kuşlarının Evde Bakımı



Evlerde beslenen muhabbet kuşlarının, bilinçli ve devamlı bir bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
Muhabbet kuşları kafeslerde yalnız veya çift olarak yada grup halinde beslenebilirler. Yalnız tutulan kuşlar, bakıcılarına çok bağlanırlar ve dolayısı ile devamlı ilgi isterler. Böyle bir ilginin mümkün olmadığı hallerde kuş, kafeste tek başına tutulmamalıdır. Yavru alabilmek için kuşların kafeste çift olarak bulundurulmaları ve kafesin içinde bir yuva olması gerekir. Yavru istenmemesi halinde ise iki erkek kuş alınmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının yavruları, yuvadan uçtuktan iki hafta sonra yem yemeye başlar ve bağımsız duruma gelirler.
Bu kuşların yanında ve bulundukları odada kesinlikle sigara içilmemelidir. Çünkü sigara dumanı kuşların ölümüne neden olabilir.

Kafesleri: Muhabbet kuşlarının kafesleri, aydınlık ve hava cereyanı olmayan bir yere konulmalı, seçilecek kafes tipinin muhabbet kuşunuza uygun olması gereklidir. Kafesin içine aksesuarlar, ayna vb. şeyler konmalıdır. Ses çıkaran oyuncaklar isterler. Kafesi güneş alan yere konmamalıdır.
Kafesler kuşun devamlı olarak kafeste tutulacağı veya evde arada serbest olarak uçacağı göz önünde bulundurularak küçük veya büyük seçilmelidir. Muhabbet kuşlarının kafes telleri, kolayca tırmanabilmeleri için yatay olmalıdır. Kafeslerin alt bölümünde dışarı çekip çıkartılabilen bir küvet bulunmalı ve küvetin içine kum veya gazete kağıdı serilmelidir. Ayrıca kafes içinde tüneme ağaçları yerleştirilmelidir. Muhabbet kuşlarının tünemeleri için 12-18 mm çapında ağaç kullanılmalıdır. Tünekler ve kumlu kağıtlar ayakta mantar oluşumunu engeller. Bunlara ilaveten kafes içinde yem, su ve banyo kapları bulunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder